Goat Expo 25 - Advanced Reproduction Day

Friday, May 30, 2025

Location: Sedalia, Missouri

Start Time: 9:00 AM

Morning Session

9:00 AM – Welcome & Goals of the Program (15 minutes) Dr. Homero Salinas

- Introduction to objectives focused on advanced reproduction techniques and their application at the farm level.
- Overview of desired learning outcomes: enhanced breeding management and implementation of advanced reproductive practices.

9:15 AM – In-depth Reproductive Anatomy & Physiology (40 minutes) Dr. Jamie Stewart

- Lecture on endocrine system, estrous cycle regulation, and seasonality in goats.
- Discussion of hormonal controls, environmental influences, and photoperiod impacts.
- Includes Q&A on reproductive physiology challenges.

9:55 AM – Genetic Selection for Reproductive Efficiency (40 minutes) Dr. Homero Salinas & Dr. Joel Leal

- Selecting bucks and does for fertility, mothering traits, and offspring performance.
- Using on-farm data and genetic testing for reproductive improvement.
- Record-keeping and selection decision tools.

10:35 AM – Advanced Reproductive Management for Does (40 minutes) Dr. Jamie Stewart

- Estrus synchronization, out-of-season breeding, and related drug use considerations.
- Managing nutrition, health, and environment to support conception and pregnancy.
- Strategies for addressing reproductive issues using herd health data.

11:15 AM – Reproductive Management for Bucks (40 minutes) Dr. Jamie Stewart

- Fertility factors: thermoregulation, scrotal ultrasound, and libido testing.
- Breeding soundness evaluations and buck rotation practices.
- Nutritional and seasonal influences on buck performance.

Afternoon Panel & Hands-On Session

1:00 PM – Producer & Specialist Panel: Advanced Techniques & Real-world Challenges (80 minutes)

Moderator: Dr. Homero Salinas

Panelists: Dr. Jamie Stewart, DVM. Yalonda Burton, Evie Gates, Rico, Rodney Wilson

- Experiences implementing advanced techniques: AI, synchronization, BSEs, and genetics.
- Discussion on cost-effectiveness, labor, genetic progress, and biosecurity.
- Open Q&A to address producer-specific concerns.

2:20 PM – Body Condition Scoring & Its Reproductive Implications (20 minutes) Dr. Jamie Stewart

- Hands-on body condition scoring and how it relates to fertility and pregnancy success.
- Practical scoring exercises and management takeaways.

2:40 PM – Testicular Measurements, Ultrasound, and Fertility Assessments (30 minutes) Dr. Jamie Stewart

- Techniques in scrotal circumference measurement and ultrasonography.
- Interpretation of semen quality, testicular consistency, and fertility indicators.

3:10 PM – Artificial Insemination Practicum (40 minutes) DVM Yalonda Burton

- AI demonstration: equipment setup, protocol timing, and best practices.
- Discussion on semen handling, synchronization timing, and safety measures.

3:50 PM – Q&A, Evaluation, and Wrap-Up (30 minutes)

- Final Q&A session focused on producer-specific reproductive challenges.
- Participant evaluations and discussion of follow-up opportunities.